Jdi na obsah Jdi na menu
 


Revizor

30. 4. 2007
Nikolaj Vasiljevič Gogol – Revizor

Hejtmanovi přijde od jeho přítele dopis, ve kterém mu sděluje, že k nim do města má přijet tajně revizor. Buď v brzké době přijede, nebo už je dávno tam. Hejtman dává příkazy, kdo má, co vylepšit a změnit. Poštmistr dostane za úkol otevírat dopisy a zjistit jestli si někdo nestěžuje nebo jestli nepřijde zpráva o revizorovi. Poštmistr se přiznává, že dopisy vždy otvírá a čte si je. Pak přijdou Dobčinskij a Bobčinskij, kteří zjistili, že se v hospodě ubytoval pán z Petrohradu. Oba se domnívají, že je to revizor. Všichni se tedy vydávají do hospody.
Tam je ubytovaný Chlestakov spolu se sluhou Osipem. Chlestakov utratil všechny peníze, a tak se stalo, že mu hospodský nechtěl dát žádné jídlo. Nakonec mu přinese menší oběd, se kterým je Chlestakov nespokojen. Za chvíli k němu dorazí Hejtman, který se ho začne vyptávat, aby zjistil jestli je revizor. Chlestakov si vymýšlí a naparuje se. Hejtman mu půjčuje peníze a nabízí, aby u něj bydlel. Chlestakov souhlasí. Hejtman posílá své ženě dopis, všechno připravila na příjezd revizora.
Hejtman mezitím ukazuje Chlestakovovi město. Ten všechno chválí a se diví, že mají tak málo nemocných. Pak přichází do Hejtmanova domu, kde už je všechno přichystáno. Seznamuje se s Hejtmanovou ženou Annou a dcerou Mášenkou, se kterými si navzájem lichotí. Pak se trochu napije a vymyslí si, že je spisovatel. Hejtmanova žena mu všechno věří. Ráno se Anna s Mášenkou vyptávají Osipa na Chlestakova.
Postupně chodí ke Chlestakovovi úředníci a snaží se očistit své úřady. Chlestakov si od nich půjčuje peníze, s tím, že jim je vrátí. Chlestakov píše dopis svému příteli do Petrohradu o všem, co se v městě děje i o tom jak dostává úplatky. Pak za ním přijdou kupci a dvě ženy. Všichni si stěžují na hejtmana. Osip chce odjet, ale Chlestakovi se nechce. Nakonec souhlasí a před odjezdem ještě stihne požádat Mášenku o ruku. Všem říká, že jede požádat strýčka o požehnání a že se zase vrátí. Hejtman a jeho žena dostávají od všech gratulace. Hejtman se ženou plánují bydlení v Petrohradě a už se nemůžou dočkat až Chlestakov přijede. Uspořádají oslavu, kam přicházejí všichni známí z města. Pak přiběhne poštmistr s dopisem, který napsal Chlestakov. V dopise Chlestakov píše mimo jiné i o tom, co si o každém z města myslí. Všichni tak zjišťují, že Chlestakov nebyl pravý revizor. Ten pravý, jak vzápětí zjistí, právě přijel a ubytoval se v hospodě.


Můj názor: Knížka je výborná. Lehce se čte a je i zábavná. Vřele doporučuji.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář