Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítězslav Nezval + dílo

31. 5. 2008

Vítězslav Nezval

(1900 – 1958)

 

Narodil se v rodině venkovského učitele v Biskoupkách na Moravě. Studoval gymnázium v Třebíči. Jeden semestr studoval právnickou fakultu v Brně , pak přestoupil na filosofickou fakultu v Praze (studia nedokončil). Brno si však oblíbil a toto město ho velmi ovlivnilo. Pracoval v redakci Masarykova slovníku naučného. 5 let pracoval jako vedoucí filmového odboru na ministerstvu informací. Byl členem Devětsilu a čtyři roky vedl surrealistickou skupinu. Zemřel v důsledku srdečního infarktu a spály.Pohřben je na Vyšehradě.

 

Dílo: V jeho díle se objevuje jeho věčný optimismus, chuť do života. Ve 20. letech psal poetismus – Podivuhodný kouzelník, Manifest poetismu – Papoušek na motocyklu, Abeceda, Edison.

Počátkem 30. let v období hospodářské krize napsla sbírku Skleněný havelok. Nezval cestoval do Francie a Itálie. Z těchto cest napsal sbírky Zpáteční lístek, Sbohem a šáteček.

Koncem 30. let se věnuje surrealistické tvorbě. V této době napsal sbírky Praha s prsty deště, Absolutní hrobař, Žena v množném čísle.

Souběžně vydal anonymně rytmizované a rýmované básně – 52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida, 100 sonetů zachránkyni věčného studenta Roberta Davida.

Během 2. světové války napsal Matka naděje.

Po roce 1945 píše v souladu s požadavky komunistické ideologie. Navštěvoval Moskvu, obdivoval Stalina – báseň Stalin, Zpěv míru.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re:

Adm. ,1. 5. 2010 15:34

Tohle to nám diktovala učitelka na češtinu + to mám z učebnice, tak nevím ale mělo by to být dobře. Měla jsem to k maturitě. Já tady nechci psát lži, já sem dávám jen věci, které jsem měla k maturitě, aby to někomu pomohlo. Rozhodně tu nechci psát něco špatně. Jestli se vám nelíbí to Brno, tak přesně tohle máme v učebnici. A jestli něco jinýho, tak mi to napište prosím konkrétně.

nezval

jaaa,2. 4. 2010 16:19

Co to je za bludy??Stále mi nejde na mysl jak někdo může "házet" na internet takoveto články.!pak je nekdo opise v dobre nadeji že mu pomohou ale opak je pravdou.

...

...,26. 5. 2009 18:28

neco sedí neco ne ale díky za ty díla.:-)

Nezval

Adm.,20. 2. 2009 10:46

Přesně tohle nám o něm řekla učitelka na češtinu, jenom jsem to přepsala do PC. Nevím jestli to nesouhlasí, ale tohle jsem se učila k maturitě.
Jestli je tam něco špatně tak mi prosím napište přesně co.

Nevím co je na tomhle pravdy

Myšpulka,19. 2. 2009 18:32

Ahoj nechci tě ňák urazit nebo tak ale jsem z kraje kde se Vítězslav narodil jen 2 km od jeho domu a co o něm vím je pravda že se narodil v Biskoupkách na Moravě Narodil se 26. května 1900 a zemřel 6.dubna 1958. Bydleli ve škole protože jeho tatínek byl učitel ale o brně vážně nic nevím. Ale je možné že jsi to našla na ňákých stránkách to netvrdím že to není pravda ale vím toho o něm docela dost a tohle jsem vážně nevěděla ale jestli je to pravda tak ti děkuji jsem o něco chytřejší. Kdybys něco o něm chtěla ještě vědět nebo neco tak mi napiš KulhankovaMich@klikni.cz Jinak to tady máš moc hezké.

Nesouhlas

Kristýna,19. 2. 2009 14:08

Tohle vůbec není o Vítězslavu Nezvalovi, nic nesouhlasí, publikuješ lež, kterou ostatní opíší.