Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatý Xaverius

15. 4. 2007

Jakub Arbes – Svatý Xaverius

Jedná se o romaneto(Romaneto je malý román, zabývající se nějakou nadpřirozenou nebo tajemnou věcí, která v závěru bývá vysvětlena nějakým přirozeným jevem), jehož děj se točí okolo obrazu svatého Xaveria, umístěného v chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně.
     Hlavní hrdinou je sám autor. Arbes, se s přítelem z Vídně rozhodnou, že vytvoří knihu s barevnými reprodukcemi slavných českých obrazů. Nejvíce je zaujme Balkův obraz umírajícího sv. Xaveria. Arbes se k obrazu několikrát vrací. Jednou je ale v kostele zamčen. Schovaný ve zpovědnici uvidí muže u obrazu sv. Xaveria. Ten je muži z obrazu velmi podobný. Muž vytahuje předmět podobný dýce. Arbes se bojí, že obraz zničí nebo ukradne, a tak se pokusí mu předmět vzít. Konflikt se ale brzy vyřeší. Arbes zjišťuje, že muž se jmenuje rovněž Xaverius a kreslí kopii obrazu.
      Oba dva se spřátelí a Arbes zjišťuje, že Xaveriova babička pracovala v domě Balka, který jí před smrtí svěřil tajemství obrazu. Kdo bude pozorně pozorovat obraz, ukáže mu poklad. Xaverius byl od mládí posedlý myšlenkou na objevení pokladu. Cesta k němu měla být zašifrována v obraze. Podařilo se mu nalézt na obraze body a z nich sestavil mapu. Arbes má nejprve pochybnosti, ale nakonec mu uvěří. Oba se vydávají za Prahu, aby pokad vyzvedli. Nalézají plechovou schránku a pár bezcenných kamenů. Xaverius ovšem podlehne atmosféře a náhlému vzplanutí hořlavého materiálu a uteče neznámo kam. Hlavní hrdina se s přítelem příští 3 roky nesetká. Až při své cestě do Vídně, kde se pro svoji novinářskou činnost ocitá ve vězení se tam střetává s Xaveriem, neprávem odsouzeným za krádež. V době krádeže byl totiž Xaverius s Arbesem hledat poklad. Arbes prosí o pomoc přítele, s kterým chtěl kdysi vydat knížku s českými obrazy. Dříve než se stačí prokázat Xaveriova nevina, mladík umírá. V závěru hrdina rozjímá před obrazem ve sv. Mikuláši.

Můj názor: Od této knížky jsem čekala trošku víc. Knížka je velmi krátka a číst se dá. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář