Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saturnin

28. 9. 2007

Zdeněk Jirotka - Saturnin

 

Příběh je napsán z pohledu vypravěče, který si přes inzerát přijal sluhu Saturnina. Po chvíli zjistí, že se s ním nudit nebude. Saturnin o něm všude vypráví jak je statečný a co všechno dokázal. Dochází tak k situacím, kdy musí chytat lva, který utekl ze zoo. Saturnin svému pánovi jednou oznámí, že se přestěhovali a to na obytnou loď. Vypravěč je zamilovaný do krásné tenistky slečny Barbory. Prohrává s ní zápasy a tak mu Saturnin na lodi sestaví tréninkovou zeď.

Jednou se k nim vydala teta Kateřina a bratranec Milouš. Kateřina neustále vyprávěla přísloví a lezla tím všem na nervi.

Vypravěč se Saturninem se jednoho dne vydají na dovolenou za dědečkem. Po týdnu přijede i slečna Barbora, nečekaně se zde objeví Kateřina s Miloušem a doktor Vlach. Saturnin naučí dědečka druh bojového sportu a dědeček pak zraní vypravěče. Jednoho dne se spustí déšť a strhne most. Všichni jsou tak uvěznění u dědečka. Slečna Barbora se tak sbližuje s vypravěčem. Milouš s vypravěčem se dohadují, kdo se víc líbí slečně Barboře. Saturnin slibuje svému pánovi, že udělá všechno, aby Miloušovi znepříjemnil život. Jednou ho například zamkne v pokoji a sám se vytratí.

V domě pomalu dochází potraviny a tak se rozhodnou, že se vydají do domu doktora Vlacha. Vydávají se tak na cestu. V domě doktora Vlacha dostanou potraviny a pouštějí se do další části cesty. Dědeček nemůže moc chodit a tak jdou velmi pomalu. Stráví tak jednu noc na mýtině. Tam náš vypravěč poprvé políbí slečnu Barboru. To uvidí Milouš, který se tak rozzlobí. Nakonec konečně dorazí na druhý konec řeky. Když se kouknou směrem k dědečkovu domu, zjistí, že most je již postavený a šli tak zbytečně.

Dědeček stráví další dny v posteli a stará se o něj teta Kateřina, která si myslí, že se blíží poslední hodiny dědečkova života a tak se ho snaží přinutit, aby napsal závěť. Dědeček pak předstírá, že se zbláznil. Nakonec přistoupí k tomu, že napíše svou poslední vůli. Někteří si myslí, že by jí napsat neměl kvůli svému stavu ale teta Kateřina říká, že dědeček se nezbláznil a proto závěť napsat musí. Dědeček ale udělá tetě Kateřině čáru přes rozpočet. Nechá vše odkázat dobročinným spolkům. Teta zuří. Vypravěč se vrací domů a sjednává si schůzku se slečnou Barborou. Od dědečka dostává dopis, aby mu nechal Saturnina. Saturnin zase aby ho nechal u dědečka. Oba totiž vyhlásili svatou válku romanopiscům. A teta Kateřina se opět bohatě provdala.   


 

Můj názor: Knížka se dá číst, i když mi chyběla přímá řeč. Příběh je psán formou výprávění, navíc není uvedeno jméno vypravěče.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

teda zmateny popis

valesek,5. 4. 2008 10:22

Hooooodne zmateny popis :)