Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rekviem

15. 4. 2007

Jaroslav Durych – Rekviem

Rekviem, menší valdštejnská trilogie, se skládá ze tří povídek – Kurýr, Budějovická louka, Valdice

Kurýr

Ke dvoru olomouckého kardinála přijíždí kurýr vévody frýdlantského a žádá jeho jménem od kardinála a velícího generála slib věrnosti. Kurýr (posel) zjistí, že Albrecht z Valdštejna je po smrti - byl zavražděn v Chebu. Posel je věrný a protože se nedokáže vyrovnat se smrtí svého pána skočí se svým koněm přes hradbu. Je mu jasné, že tuto překážku nemůže živý překonat a v zoufalství se zavraždí. V této povídce jsou patrné kontrasty. Například posel je příkladem prostých lidských ctností a věrnosti, jeho opakem je císařské panstvo (zbytečný lesk, zbabělost a úklady skryté pod krásným ošacením a knížecími tituly).


Budějovická louka


Příběh se odehrává u Budějovic. Panstvo se vrací z lovu a zastaví se na louce, aby si odpočinulo. Dávají se do řeči. Z jejich rozhovoru vyplývá, že pánové čekají na válečný soud. Baví se o událostech roku 1634 a o smrti Albrechta z Valdštejna. Ve svých názorech se neshodují a neustále se navzájem obviňují. Najednou je ohlášena mladá žena, která by prý s panstvem ráda mluvila. Ta jim barvitě líčí, jak zpívala ve vídeňském chrámu při děkovaných bohoslužbách za odstranění Valdštejna. Považuje pány, s nimiž se baví, již za mrtvé, chtěla je proto ještě naposled vidět a prozrazuje jim, že budou souzeni v Římě. Je zde naznačeno pokrytectví samotného císaře, protože při rozhovoru panstva na Budějovické louce bylo naznačeno, že sám císař a jeho spiklenci odstranili nepohodlného Albrechta z Valdštejna z cesty. Mladá žena v příběhu vystupuje na první pohled jako neškodná vypravěčka. Svou řečí však skrytě poukazuje na špatnosti, pokrytectví a faleš.



Valdice

Švédský generál Banér se rozhodne podniknout cestu z Jičína do nedalekého Valdického kláštera. Chce otevřít Valdštejnovu skromnou hrobku a odejmout části jeho těla - hlavu a ruku a poslat toto jako symbol moci Švédům. Generál Banér se cítí velice sebejistý, nechce si vůbec připustit hříchy, které v klášteře páchá. V této třetí části trilogie se opět objevují protiklady - moc a pád, majestát smrti a jeho jednoduché zhanobení.

 

Můj názor: Kniha je sice krátká, ale je určena hlavně těm, kteří mají dějepisný přehled. Mě moc nebavila a podruhý bych jí určitě nečetla.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář