Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kalibův zločin

19. 4. 2007
KAREL VÁCLAV RAIS – KALIBŮV ZLOČIN


 
 

    Hlavní hrdina je Vojta Kaliba, kterému umře matka. Má dvě sestry (Manka a Nána), které jsou vdané za Nedomlela a Smrže. Na začátku se rozděluje oblečení po matce a obě sledují, aby nedostaly míň než ta druhá. Nejvíc trpěli smrtí paní Kalibové otec a Vojta. Starý Kaliba už se těšil na vejminek, ale Vojta ještě nebyl ženatý a tak musel čekat až si najde nevěstu. Smrž má známou Boučkovou, která má krásnou a mladou dceru Karlu. A tak jde s Vojtou na námluvy. Karla se k němu chová mile a Vojta se do ní zamiluje. Je mu sice divné, že si ho chce vzít skoro o 20 let mladší dívka, ale nevěnuje tomu pozornost. Sestry mu svatbu rozmlouvají, neboť je Karla z chudší rodiny. Karla si Vojtu bere jen kvůli matce, která viděla jen majetek. Koná se velká svatba a všichni jsou šťastni až na Karlu. Toho si ale nikdo, ani Vojta, nevšimne. Vojta nechal přepsat půlku chalupy na Karlu. Po svatbě se Karla s matkou nastěhují k Vojtovi a starý Kaliba se konečně přestěhuje do menšího domku. Po svatbě se u Kalibů mnoho změnilo. Karlina matka hospodařila s penězi po svém. Vojta musel od rána do večera pracovat a nikdo mu nepomohl. Karla nic nedělala – odpočívala. Karla Vojtu nenáviděla byla na něj pořád protivná a Vojtu to mrzelo. Panímáma mu radila, co má Karle kupovat a tak z Vojty tahala stále víc a víc peněz. Jednou splnil přání Karle jít k muzice. A jelikož tancovat neuměl, byl všem pro smích. Karla tancovala s jinými. Panímáma jednou řekla Vojtovi, aby za ní zaplatil soud. Vojta sice nechtěl ale nakonec ho zaplatil. Tatínek se snažil s Karlou a panímámou domluvit, ale ty mu vynadaly a on odešel bydlet k Nedomlelům. Brzy se narodil malý Karlík. Vojta ho měl moc rád, ale nevěděl, že dítě není jeho, ale vojáka Rachoty. To byl vlastně důvod, proč si ho Karla brala. Vojta věřil, že se Karla bude po porodu chovat lépe, ale to se nestalo a navíc ho ke Karlíkovi nechtěla pouštět.
    Vojta začal pomalu panímámu nenávidět. Po jedné hádce, do které se vmísila i dosud mlčenlivá Karla, odešel Vojta na pole. Mezitím si Karla s panímámou sbalily věci a odešli ke Smržům. Během cesty stačila paní máma pomluvit Vojtu a celá vesnice ho pomlouvala. Když se Vojta vrátil čekal už na něj tatínek s Nánou. Ty mu pověděli, co se stalo a domluvili se, že ke Smržům druhý den zajdou. Tak se také stalo. Karla s matkou, ale o návratu nechtěly ani slyšet. Vojta v zoufalství chytil Karlu za krk a odhodil jí až se praštila hlavou o zeď. Panímáma ho dala k soudu a Vojta byl odsouzen k několikatýdennímu vězení. Když Vojta odešel do vězení, nastěhovali se Karla s panímámou opět do chalupy. Starého Kalibu vyhnali do vejminku. Karla se navíc chtěla s Vojtou rozvést. Starý Kaliba nesl Vojtův odchod velmi špatně. Onemocněl a nechal Nánu poslat za Vojtou. Vojtu z vězení nechtěli pustit. Krátce na to tatínek zemřel. Vojta se tak už nikdy s otcem nesetkal. Tatínek nechal rozdělit svůj majetek mezi Vojtu, Nánu a Smržovi děti. Vojtu pustili o den dřív domů a tak čekal jestli bude Karla doma.  Když byl u chalupy uviděl doma Karlu, panímámu a vojáka. Ten si hrál s malým Karlíkem a učil ho říkat táta. Vojtovi došlo, že Karlík není jeho ale právě vojáka Rachoty. To ho rozčílilo. Vběhl do chalupy a zabil Karlu motykou. Vojta z toho byl v šoku. Mozek se mu zalil krví a za pár dní zemřel. Panímáma vystrojila Karle velký pohřeb, ale jediný, kdo na něm plakal byla ona sama. Teprve teď si lidé uvědomili, jak to vlastně bylo.

Můj názor: Kniha je velmi zajímavá. A je typickým příkladem literatury své doby. Je necelých 150 stran dlouhá a tak se rychle a snadno čte.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář