Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marie Majerová

16. 2. 2009

Marie Majerová

(1882 – 1967)

 

Narodila se v Úvalech u Prahy. Pocházela z chudých poměrů, na Kladně absolvovala měšťanku. Pak působila jako služebná v Budapešti, krátkou dobu také jako písařka v Praze.
Pokoušela se získat vzdělání, to se jí podařilo ve skupině, která se soustředila kolem S. K. Neumanna.
Její mládí ovlivnilo nejen celou její další tvorbu, ale i její politické názory. Nejdříve byla levicovou anarchistkou, pak členkou Sociální demokracie a později vstoupila do KSČ, kterou pak dočasně opustila.
Pracovala jako redaktorka Rudého práva, kde psala pro děti. Působila i v Ženském listu což byl komunistický tisk pro ženy, Právu lidu, Dělnických listech a týdeníku Čin. Angažovala se i v politice a svojí pozici zneužívala k selekci (výběr, volba) pouze určitých autorů.

Dílo: Její dílo má jedno společné téma a to špatné životní postavení žen a dívek. Toto téma se objevuje ve všech jejích dílech a to v mnoha rovinách a podobách (psychologické, etické, milostné, …) většinou v maloměšťáckých rodinách, občas je téma spojeno s buržoazií a třídním bojem. Autorčino pojetí žen je ve stylu „být ženou, znamená trpět“. Její díla jsou umělecky a čtenářsky poněkud nepřesvědčivá. Z počátku své tvorby psala především povídky, později psala i romány.

Siréna, Robinsonka (knížka pro děti), Přehrada, Nejkrásnější svět, Havířská balada

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

medailonek

Eva Šedová,27. 5. 2009 14:30

Dnes jsem viděla televizní hru medailonek, povídku napsala Marie Majerová.
Bohužel jsem neviděla konec hry a ráda bych věděla jak vše dopadlo. Nevíte z jakého díla povídka pochází?