Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karel Václav Rais

18. 9. 2008

Karel Václav Rais

(04.01.1859 - 08.07.1926)

 

Český spisovatel Karel Václav Rais patřící k předním představitelům kritického realismu se narodil v obci u Nové Paky. Vystudoval pedagogiku v Jičíně. Poté působil jako učitel na Hlinecku a také zastával funkci ředitele na dívčí měšťanské škole. Zde vytvořil většinu svých děl.

Jeho prvním literárním dílem byly básně a drobná próza pro mládež. Snažil se v ní vychovávat mládež k mravní bezúhonnosti. V této tvorbě je znát vliv Jana Nerudy a Svatopluka Čecha. Až počátkem devadesátých let začal Rais psát prózu z prostředí venkovského lidu na Českomoravské vrchovině. Jeho hrdinové byli většinou lidé toužící po panském životě a penězích.

Rais ve své tvorbě zdůrazňuje střety tradičního a moderního způsobu života, které někdy zapříčinily rozpad rodinných vztahů. Rais psal o vztahu mezi generacemi (rodiče a děti) a romány o osobnostech
Karel Václav Rais zemřel v Praze.

 

Dílo: Výminkáři

Zapadlí vlastenci

Západ

O ztraceném ševci

Pantáta Bezoušek

Kalibův zločin /1895/ - román zobrazující tragický rozpad manželství. Dobrácký muž byl dohnán dvěma ženami ke zločinu. V této tvorbě je znát silná Raisova kritika s pochmurným pohledem na soudobou společnost.

 

Na Raisovu tvorbu navázali např. V. Mrštík, Antal Stašek a Tereza Nováková

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář