Jdi na obsah Jdi na menu
 


Havířská balada

16. 2. 2009


Marie Majerová - Havířská balada


Příběh je rozdělen na 3 části. První část vypravuje sám Rudla Hudec, druhou autorka a třetí část Hudcova žena Milka, jež stále svého muže miluje a líčí osud rodiny Milfaitovým, kteří je po dvaceti letech přijíždí navštívit, jelikož se usadili v Anglii.

 

Kladenský havíř Rudolf Hudec doma v Čechách nemohl sehnat práci, neboť se ocitl na černé listině, protože byl členem stávkového výboru. Proto se ještě s několika havíři vypraví pod jménem Jan Zvonař za prací do ciziny. Rudla Hudec nastoupil v místních dolech do práce. Zde se také seznámil se svým parťákem a později i nejlepších přítelem Milfaitem. Na jaře za ním přijela Milka. Oženil se s ní a brzy se mu narodil první syn. První problémy nastávají, když má být odtržen od Milfaita a přeřazen na jinou práci. Milfait se brání a za trest jsou propuštěni oba. Dlouhou dobu nemohou najít uplatnění, tak Milfait odchází do Vestfálska. Brzy se stěhují i Hudcovi, jelikož zde jsou větší výdělky.
Náhle však vypukne válka. Rudla je odveden. Bojů se však dlouho neúčastní a vrací se ke své rodině, neboť doly potřebují nutně rolníky. Do života rodiny však krutě zasáhne důlní neštěstí. V zasypaných štolách zahyne Hudcův nejstarší syn.

Po ukončení války se Hudec rozhodne pro návrat do vlasti. Spolu se svými syny dostává práci v dole u Rakovníka. Důl je však brzy vyrubán a horníci zůstávají bez práce. Hudec se snaží živit alespoň jako podomní obchodník prodejem knoflíků a jiných drobností, ale i zde ztroskotává a končí jako žebrák. Jeho synové dospěli a založili vlastní rodiny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář